Weidemieren, steenhommels, …

De natuur komt weer tot leven

Met Francien en Kiek op bezoek in de laatste week van april 2016. De week begint zeer fris, maar het weer wordt allengs aangenamer. De fruitbomen staan nog in volle bloei en het gras is al flink omhoog geschoten. De boerenzwaluwen vliegen alweer heen en weer. De kerkuilen blijken op 5 eieren te zitten en de egel verblijft nog steeds in zijn noodonderkomen – het met stro gevulde konijnenhok.

Rond de boerderij is veelvuldig de zware brom van hommelkoninginnen te horen. Zo’n brommer volgend kom je algauw uit bij haar nestplaats. Dat levert meerdere nestplaatsen op, van aardhommels, steenhommels en akkerhommels. Bij de bessenstruiken blijkt zich ook nog een nest te bevinden van de gele weidemier, een mierensoort die steeds meer uit de weiden verdreven wordt door veranderingen in het agrarisch beheer (o.a. het gebruik van de cyclomaaier) en teruggedrongen wordt tot ‘ruigere’ terreinen. Iets om te koesteren!

gele weidemier

gele weidemier

Naast de hommels zijn er ook andere bijen aanwezig, waaronder honingbijen en een enkele asbij. De asbij is een zandbij die nestelt op open zandige of lemige plekken, vermoedelijk ergens op het terrein, maar de plek werd niet gevonden. Wel werd op de verse afvalhoop een zonnende zandhagedis gezien. Door de lage temperatuur waren er nog nauwelijks vlinders actief: ik zag slechts 1 koolwitje.

Al met al een leuke ‘oogst’. Ik ben benieuwd welke waarnemingen in de loop van het seizoen toegevoegd kunnen worden.

Adriaan

IMG_2315